#juhlaviikot
15.–31.8.
2014
(c) Simo Karisalo

Elokuu 2014

Taiteiden yö

Tutustu ohjelmaan

Leffapiknik

 • Supersuosittu Leffapiknik tulee taas! Juhlaviikot sekä pääkaupunkiseudun elokuvatoimijat tarjoavat kaupunkilaisille kolme leppoisaa elokuvailtaa. Katsomona toimii KoeHelsingin nurmikenttä. Ota eväskori ja viltti mukaan ja tule fiilistelemään elokuun pimeneviä iltoja sekä elävää kuvaa!

  Alkukuva: Tallessa
  Leffapiknik-näytösten alkukuvana nähdään nuorten tekemä lyhytelokuva. Lyhärin aiheena on utopia, toteutustapa on täysin tekijöidensä vallassa. Juhlaviikot ja Helsingin kaupunki ovat palkanneet kymmenen nuorta lyhytelokuvahankkeeseen. Se jatkaa viime vuonna runsaasti innostusta herättänyttä Tullaamoa, jossa kesätöitä taiteen parissa tarjottiin 30 nuorelle. Lue lisää projektista: elokuvaprojekti.munstadi.fi

   

  Pe 29.8. klo 21.00

  Espoo Ciné International Film Festival esittää: Sideways (2004)
  Ohjaus: Alexander Payne

  Avioeron läpikäynyt Miles poimii autoon nuoruudenystävänsä, sitoutumiskammoisen Jackin, ja kaksikko karauttaa matkalle kohti viinitiloja. Melankolisuuteen taipuvaisen kirjailijan ja naisille person näyttelijän reitti käy kautta useiden sivupolkujen. Aikuisten miesten viinimatkassa on enemmän kysymys eletyn elämän sävyjen kuin rypäleiden vivahteiden tutkiskelusta. Kuten pinot noiriin, tähän niin yleisön kuin kriitikkojenkin rakastamaan draamakomediaan on aina nautinto palata uudelleen.

  Ikäraja: 16
  Kesto: 129 min

  Ilta jatkuu Juhlaviikkoklubilla: DJ Suvi Saloniemi soittaa musiikkia Sideways-elokuvan hengessä.

   

  La 30.8. klo 21.00

  Finnanimation esittää: 100 vuotta suomalaista animaatiota

  100 vuotta suomalaista animaatiota -juhlavuoden kunniaksi Leffapiknikillä esitetään neljä erilaista Helsinkiin sijoittuvaa lyhytanimaatiota.

  Sata vuotta suomalainen animaatio, vau! (2014)
  Ohjaus: Paperihattu Osuuskunta & Turun Anikistit ry

  Ilkikurinen ja ironinen kunnianosoitus suomalaiselle animaatiolle. Mannerheimin ja kirgiisi Dirgilin isännöimiin 100-vuotisjuhliin saapuu sekalainen joukko suomalaisen animaation suosikkihahmoja ja meno yltyy hurjaksi. Vieraaksi on saapunut myös virolaisia animaatio-ohjaajia, jotka koittavat muistella Suomi-animaation merkkihahmoja – keitä he ovat? Kesto: 1,5 min

  Helsingin kesä (2011)
  Ohjaus: Maria Björklund

  Helsingin kesä on kokeellinen muotokuva kesäisestä kaupungista – sen ihmisistä, eläimistä, tapahtumista, sää- ja mielentiloista. Ohjaaja on dokumentoinut Helsingin elämää ulkona puistoissa, toreilla ja rannoilla animoiden yhden kokonaisen kesän ajan ja koostanut saadusta materiaalista tämän elokuvan. Björklund tekee animaatioiden ohella sarjakuvia, mikä paljastuu hänen karrikoivassa tyylissään. Kesto: 8 min 13 s

  Kaivopuisto (2012)
  Ohjaus: Ilja Karsikas

  Kaivopuisto on kolmen suomalaistaiteilijan yhteistyönä syntynyt tunnelmallinen kokonaisnäkemys Helsingin Kaivopuistosta. Animaatioelokuva koostuu esseisti Antti Nylénin aforismimaisesta tekstistä, kuvittaja Ilja Karsikkaan maisemakuvista ja muusikko-säveltäjä Samae Koskisen musiikista. Elokuvan Kaivopuisto on nuoruuden pohdiskelujen ja kasvukipujen näyttämö. Teoksessa pohditaan ajan kulumista, aikuistumista sekä ihmisen ja yhteiskunnan suhdetta ympäröivään luontoon. Ilja Karsikkaan päivätyö, kuvittaminen, näkyy hänen Kaivopuisto-animaatiostaan, jota voi pitää hyvin myös designvaikutteisena animaationa. Kesto: 7 min 49 s

  Erään hyönteisen tuho (2010)
  Ohjaus: Hannes Vartiainen ja Pekka Veikkolainen

  Tyhjässä kaupunkimaisemassa, jossa itse aika näyttää pysähtyneen, suuret tanssiaiset alkavat ja juuri kuoriutunut perhonen kohtaa tuhonsa. Elokuva on rakennettu ullakoilta ja ikkunoiden väleistä löydetyistä, hämähäkinseitteihin kuivuneista hyönteiskohtaloista. Se yhdistelee erilaisia animaatiotekniikoita klassisesta stop motion -animaatiosta animoituihin, röntgenskannattuihin 3D-malleihin. Esittäessään eräänlaista mikrokosmosta tietokoneanimaation keinoin se on samanaikaisesti hyperrealismia ja maagista fantasiaa. Kesto: 7 min

  Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI esittää: Mies joka ei osannut sanoa ei (1975)
  Ohjaus: Risto Jarva

  Helsinki elokuvassa oli pitkään keskustan prameutta, Töölön hillittyä charmia ja Kallion ahdasta karheutta. Risto Jarva kuvasi elokuvissaan tarkkasilmäisesti modernisoituvaa Suomea ja Helsinkiä.  Mies joka ei osannut sanoa ei (1975) sijoittuu Kivimäen kuvitteelliseen kaupunginosaan, jonka tunnistaa helposti Puu-Vallilaksi. Muutos kolkuttaa jo Kivimäenkin puuportteja. Kujilla liikkuu epäilyttäviä mittamiehiä. Antti Litja on rapakon takaa vanhoille kotikonnuilleen palaava pastori Aimo. Hänestä tulee alueen uusi avioliittoneuvoja, vaikka elämänalue on hänelle kovin vieras. Jostain syystä Aimo kuitenkin saa naistenmiehen maineen. Kivimäkeläisten elämänmenoa seurataan lempeän farssin moodissa. Elokuvan kertojana on kaikkitietävä hevonen.

  Ikäraja: 7
  Kesto: 103 min

  Ilta jatkuu Juhlaviikkoklubilla: DJ Vesa Yli-Pelkonen soittaa kotimaisten vinyylilevyjen kokoelmastaan valikoitua musiikkia Risto Jarvan elokuvien ja Helsingin kaupunkimaiseman innoittamissa tunnelmissa.

   

  Su 31.8. klo 21.00

  Docventures, Rakkautta & Anarkiaa, Doc Lounge ja Yle esittävät: Samsara (2011)
  Ohjaus: Ron Fricke

  Dokkariheimo kokoontuu yhteen, kun Docventures, Rakkautta & Anarkiaa, Doc Lounge ja Yle esittävät vaikuttavan dokumentin Samsara. Palkitun Barakan jälkeen ohjaaja Ron Fricke ja tuottaja Mark Magidson kuljettavat yleisönsä pyhiltä mailta katastrofialueille ja tehotuotantotehtaista ihmisluonnonihmeisiin. Sanskritinkielessä samsara tarkoittaa elämän kiertokulkua tiettyjen uskonnollisten näkökantojen mukaan, etenemistä monien vaiheiden kautta. Jopa 25 maassa kuvattu elokuva jäljittää sekä maallista että henkistä kokemusta. Edeltäjiensä tavoin tyylilajina on visuaalinen ja musiikillinen viettelys. Jos uskonto on oopiumia kansalle, tämä on ekstaasia. Samsara aiheuttaa euforiaa! (Teksti: Marko Ylitalo)

  Ikäraja: 16
  Kesto: 99 min

  Ilta jatkuu Juhlaviikkoklubilla: DJ Arttu Partinen (Mental Alaska / Ardouche) soittaa levymusiikkia Samsara-elokuvan hengessä.

   

  Ravintola Juuren Bistro KoeHelsinki pakkaa leffaeväät valmiiksi!
  Kahden hengen eväskassi sisältää rakuunalohileivät, luomumehut, juuressipsejä ja dippikastiketta, hedelmät ja tietysti leffanamit.
  Eväskassin leffapiknikille tai muihin iltamenoihin saa lunastaa Bistro KoeHelsingistä klo 16 alkaen hintaan 16 euroa.

   

  Yhteistyössä:
  Helsingin kaupunki

 • KoeHelsinki, Kansalaistori

  Kansalaistori
  Alvar Aallon katu 1
  00100 Helsinki

  Saavutettavuus:
  Tapahtumapaikalla esteetön kulku. Inva-wc.

 • Vapaa pääsy.

Aika
pe 29.8.
21:00
la 30.8.
21:00
su 31.8.
21:00
Paikka