Valotaiteiden yö

Galleria Contempo tuo yhteen mielenkiintoisia taiteilijoita luomaan spektaakkelin, jonka teemana on valo. Luvassa on eri taiteenmuodoin toteutettu interaktiivinen valotaideinstallaatio, joka muodostuu useista yksittäisistä teoksista.

Valotaiteiden yössä helsinkiläinen Brains on Art -mediataidekollektiivi, valotaiteilija Ishmail Sandstroem sekä taidemaalarit Marika Mustonen ja Rakel Routarinne tulkitsevat aistien ja teknologian suhdetta.

Brains on Art on helsinkiläinen taidekollektiivi, joka yhdistelee installaatioissaan tieteen ja taiteen metodeja. Kollektiivi koostuu taidekasvatuksen, sähkötekniikan ja kognitiotieteen opiskelijoista. Työryhmään kuuluvat Kasperi Mäki-Reinikka, Jukka Toivanen, Aleksander Alafuzoff, Henri Kotkanen ja Jari Torniainen.

Valotaiteen yössä Brains on Art esittelee teoksensa Visually Evoked Potential (2014). Teos on interaktiivinen installaatio, joka muodostaa kuvakollaasin kävijän aivosähkökäyrän perusteella. Valolla projisoitavissa unenomaisissa kollaaseissa yhdistyy tietoisen ja tiedostamattoman välinen rajankäynti.

Ishmail Sandstroem on algerialais-ruotsalainen, lievästi autistinen outsider-taiteilija. Hän asuu äitinsä kanssa Sunnysiden kaupunginosassa, Queensissä, New Yorkissa. Ishmail Sandstroem on tunnettu herkistä, alkukantaisista viivapiirustuksistaan ja valoteoksistaan, jotka ovat usein abstrakteja ja tunnevoimaisia. Valo herättää Ishmailin viivan henkiin. ”Ilman valoa ei ole viivaa. Ilman viivaa ei ole tunnetta, ei tarinaa, ei alkua, ei loppua, ei mitään, viiva ei valehtele.

Rakel Routarinne on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka käyttää usein teoksissaan erilaisia valoja tuodakseen maalauksista esiin piilotettuja puolia. Routarinteen maalaustyylissä sekoittuvat puhtaat värit, valottuneisuus sekä kollaasimainen esittävien objektien sijoittelu abstrakteille maalipinnoille. Rakelin teoksissa valottuneisuus kuvaa sitä veitsenterävää hetkeä, kun koetut asiat syöksyvät tietoisuuteen. Vaihtuva valaistustilanne kertoo todellisuuden aistimisen tiedostamattomista ja tiedostetuista kerroksista.

Marika Mustonen on Helsingissä asuva kuvataiteilija. Hänen maalauksissaan herkät siveltimenvedot ja värien kuultavuus yhdistyvät voimakkaisiin raavittuihin pintoihin. Eteeristen hahmojen kontrastina Mustosta inspiroivat geometriset muodot ja ympäröivä teknologia. Teosten tummanpuhuvista taustoista tihkuva valo esittää ihmisen syvältä tunkeutuvaa paloa elää. Taiteessaan Marika pyrkii tuomaan kaksi kontrastista maailmaa yhteen jättäen katsojalle vapauden tulkintaan. Teoksissa eloton valo saa lämmön ihmisen luomasta ympäristöstä.

Valotaiteiden yö
Aika / tid / time
17:00 - 23:00
Paikka / plats /location
Galleria Contempo, Lönnrotinkatu 23

+ Lisää omaan listaan

Sijainti kartalla